Geef Kerk & Buurt een lange adem

Met de rug aangekeken?

Een restaurant of een koffieshop waar niemand vreemd opkijkt als je binnenkomt: voor de meeste mensen de normaalste zaak van de wereld. Maar voor dak- en thuislozen is dat bijzonder. Zij worden gemeden, of de deur uitgewerkt.

Maar bij Kerk en Buurt zijn ze van harte welkom. Bij het Ontbijtproject kijkt de kok er niet raar van op dat de mensen bij binnenkomst ’s ochtends vroeg aan tafel in slaap vallen na een nacht buiten. Bij Filah, voor de warme maaltijd ’s avonds, krijg je een maaltijd voor 2 euro en vaak nog een bakje mee “voor morgen”. Want van overleven op straat krijg je honger.

Amsterdam is een kleine wereldstad, met wereldstadproblemen. Met mensen die om wat voor reden dan ook klem lopen in systemen. Op straat moeten overleven. En een vertrouwde en warme plek nodig hebben. Een plek waar niet naar papieren of indicaties wordt gevraagd. Die plekken moeten blijven bestaan, volgend jaar en ook het jaar daarna. Het grootste deel van de subsidie komt van de gemeente en het stadsdeel, daar zijn we blij mee, maar het is niet genoeg om rond te draaien.

Om die reden zoeken we mensen die onze projecten ook voor langere tijd willen steunen. We zoeken 250 mensen die een paar jaar lang elk kwartaal een tientje overmaken. Dat is 10.000 euro per jaar. Daarmee hebben wij zekerheid en onze bezoekers ook.

Een beschaafde wereldstad, al is die nog zo klein, kijkt ook om naar zijn bewoners die het moeilijk hebben of niet redden. En die zich ook niet kunnen of willen aanpassen aan de systemen en loketten maar op eigen manier proberen te overleven.

Kortom: help ons. Kerk & Buurt doet bijzonder (vrijwilligers)werk voor bijzondere mensen. Zorgen voor kwetsbare mensen, betrokkenheid bij bijzondere buren: het is geen project of iets eenmaligs. Dat vraagt om een lange adem. Die lange adem hebben wij ook financieel nodig. Daarom vragen wij u donateur te worden.

Je krijgt iets terug voor je geld

Wim Brands

Wie zich hieraan verbindt, krijgt er iets voor terug: vier keer per jaar een avond met een min of meer bekende Amsterdammer, geïnterviewd door buurtbewoner Wim Brands (bekend van Brands met Boeken). Met een gesprek met de zaal. De rode draad is: kwetsbaarheid van mensen, vanuit een onverwachte invalshoek. Want alles van waarde is weerloos (Lucebert), maar weerloos zijn we op onverwachte momenten en onverwachte manieren. Reflectie op die weerloosheid, kwetsbaarheid verbindt ons, en maakt ons in gezamenlijkheid weer sterker. De avonden kennen ook een culturele component: muziek, poëzie. Door kunstenaars die op de een of andere manier, door hun werk, hun persoonlijk leven, verbonden zijn met het thema kwetsbaarheid.

Richard Korver

We hebben een rijtje gasten waar je graag een keer persoonlijk kennis mee zou willen maken. Dat kan nu, in de Nassaukerk. Op 22 april trap Richard Korver af: bekend advocaat, onder meer van de slachtoffers van Robert M. maar ook van Dexia. Hij analyseerde hoe kwetsbaarheid ontstaat. Wim Brands gaat met hem hierover in gesprek.

Klik hier om de flyer te zien van ‘De Lange Adem’

Regel vandaag nog een automatische overschrijving onder vermelding van ‘De lange adem’: op bankrekeningnummer NL50INGB0000120952 ten name van Kerk en Buurt Westerpark te Diemen.

Kerk en Buurt Westerpark is een ANBI erkende instelling. Giften aan Kerk en Buurt kunt u, boven een bepaalde drempel, aftrekken bij uw opgave voor de Belastingdienst.

Info: Markus Kruyswijk (markuskruyswijk@gmail.com).