Wie is Zwanine?

Ik ben Zwanine Siedenburg-Dammers, getrouwd en moeder van twee bijna volwassen dochters. In 2008 heb ik mijn HBO theologie opleiding afgerond en ben ik gaan werken als diaconaalwerker in  Rotterdam voor onder andere de Pauluskerk. Voordat ik theologie ging studeren werkte ik als operatieplanner in het AMC. Ik ben geboren aan het riviertje ’t Gein vlakbij Amsterdam Zuidoost. Mijn vader werkte in Amsterdam als grossier in brandstoffen.  Als jong meisje vond ik het geweldig om met hem mee te gaan naar de klanten in de stad. Zo is mijn liefde voor de stad ontstaan en nog steeds maakt het mij gelukkig om in Amsterdam rond te stappen. Ik woon nu in een dorpje onder de rook van Amsterdam. Het is ook goed om na gedane arbeid de drukte en de onrust van de stad achter mij te laten en mijn rustige dorp weer op te zoeken.

Wat doet de Kerk- en Buurtwerker in de Staatsliedenbuurt?

’s Morgens vroeg ben ik te vinden in het inloophuis de Schakel waar dan, tegen een geringe vergoeding, een gezond ontbijt wordt geserveerd voor dak- en thuisloze mensen. Soms help ik in de keuken bij het schenken van de koffie maar meestal ben ik tussen onze bezoekers te vinden. Op een natuurlijke manier maak ik contact met de mensen en luister naar hun verhalen. Soms komt uit hun verhaal een hulpvraag naar voren. Ik probeer deze dan op te lossen of hen door te verwijzen naar de juiste instantie of persoon.  Niet altijd lukt dat in het eerste gesprek soms moeten wij apart een afspraak maken. Voor deze gesprekken heb ik de woensdagmiddag gereserveerd. Daarnaast organiseer ik in de Schakel activiteiten waar de mensen aan mee kunnen doen. Op dit moment zijn er schilderslessen op dinsdagochtend en organiseren wij regelmatig bingo-ochtenden. De activiteiten worden door onze bezoekers erg gewaardeerd. Ik ga in de komende periode hard aan het werk om de activiteiten uit te breiden op het gebied van sport en muziek.

Een van mijn taken is ook het mee helpen voorbereiden van de kerk- en buurtvieringen van de Nassaukerk. Het doel van dit werk is tweeledig,  enerzijds meer aandacht vragen bij de bezoekers van het inloophuis voor de Nassaukerk en haar spiritualiteit. Anderzijds ook de mensen in de kerk kennis laten maken met de mooie,  gewone en buitengewone mensen in het inloophuis.

Op woensdagavond kunt u mij ook vinden in Filah waar ik gastvrouw ben. Hier wordt driemaal per week heerlijk gekookt door steeds wisselende vrijwilligers afkomstig uit verschillende delen van ons land. Je vindt er mensen uit de buurt maar ook mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats iedereen zit in harmonie bijeen, gezellig te eten.  Het is een feest om daarbij aanwezig te zijn! Aan mij en de vrijwilligers de taak om het ook gezellig en harmonieus te houden en dat lukt tot op heden goed.

Waar bevindt zich de Kerk- en Buurtwerker in de Staatsliedenbuurt?

Maandag: 07.30 uur – 13.00 uur in de Schakel

Dinsdag: 07.30 uur – 13.00 uur in de Schakel

13.00 uur – 15.30 op verschillende locaties in de stad.

Woensdag: 07.30 uur -13.00 uur in de Schakel

14.00 uur -  16.00 uur op  kantoor in de Schakel (spreekuur op afspraak)

16.00 uur -  19.00 uur in Filah (eetproject)

U kunt mij bereiken op mijn mobiele telefoon no.: 06 83253506